Ida Johansen jobber for morgendagens bærekraftige samfunn og trivsel blant kollegaene NIRAS Norge sin miljøavdeling

Ida Johansen Portræt NO

Ida Johansen har vært ansatt i NIRAS i Norge siden 2019, og etter bare litt over ett år ble hun avdelingsleder for miljøavdelingen med ca. 15 medarbeidere under seg. Et stort karrieresprang i ung alder, forteller Ida, som ikke hadde erfaring med ledelse på forhånd, men med mye pågangsmot, motivasjon og engasjement for å lede en vellykket miljøavdeling, kunne Ida bare se positive muligheter foran seg.

«Jeg fikk rollen veldig tidlig, og jeg var heldig som hadde tett samarbeid med min leder. Vi har de siste årene vokst i antall medarbeidere, og de neste tre årene har vi som mål å doble antallet ansatte i miljøavdelingen,» forteller Ida, som liker å ha oversikt og er opptatt av å koordinere arbeidsoppgaver på en måte som sikrer både effektivitet og faglig utvikling.

I rollen som avdelingsleder har Ida spesielt fokus på å sikre trivsel og et godt arbeidsmiljø for alle, samt å sette sammen riktig team i prosjektene, slik at de bistår kundene med den kompetansen de trenger. Det er også fokus på strategiarbeid for å sikre at alle jobber mot de samme målene, forteller Ida, og hun er veldig glad for at avdelingens ekspertisesjef, Sabina Syed, har kommet med på laget for å holde i blant annet strategiarbeid.

I tillegg til rollen som avdelingsleder, jobber Ida også som miljørådgiver for NIRAS’ kunder, og det er særlig kunder innen næringsmiddelindustrien Ida jobber mye med. Prosjektene inkluderer blant annet arbeid for Nortura og TINE Meierier, som begge er noen av Norges største matvareprodusenter. Ida har god kjennskap til de regulatoriske aspektene knyttet til utslipp fra industri, og er engasjert i flere prosjekter som omhandler oppfølging av tillatelser, myndigheter og BAT (Best Available Techniques).

«Det er viktig for meg at det som leveres er av god kvalitet, og ikke minst at kunden er fornøyd,»

forteller Ida Johansen.

Ida er et veldig godt eksempel på en NIRAS-kollega som virkelig har grepet mulighetene for å jobbe med flere tverrfaglige prosjekter, både innen helt nye fagområder hvor kompetanse måtte bygges gjennom en «learning by doing»-tilnærming, og med positivt engasjement.

Nytt ansvar for BREEAM Infrastructure-sertifisering skal gjøre jernbaneprosjekter enda mer bærekraftige

«Nå har jeg også blitt BREEAM Infrastructure Assessor, og har ansvaret for å koordinere NIRAS Norge sitt arbeid på dette området. Vi har flere pågående prosjekter som skal sertifiseres, og vi har allerede klart å bli et team bestående av flere assessorer fra både NIRAS Norge og NIRAS Danmark. Vi arbeider tett sammen, og vi ser at våre kunder i økende grad etterspør sertifiseringsordningen i sine prosjektet,» forteller Ida, og legger til at de stadig er på jakt etter nye dyktige kandidater til NIRAS’ BREEAM-team.

Utvikling i fokus

Ida fremhever at utvikling er et av de mest sentrale og prioriterte fokusområdene i NIRAS.  Det legges stor vekt på både personlig og faglig kompetanseutvikling, og utviklingen tilpasses den enkeltes karriereønsker.

«Jeg fikk ansvaret for BREEAM Infrastructure, noe som var helt nytt for meg, og jeg hadde heller ikke erfaring med tilsvarende sertifiseringsordninger. Jeg setter stor pris på at det finnes muligheter som gjør at man alltid kan lære noe nytt»

forteller Ida.

«Det er absolutt rom for faglig utvikling, og mange av våre prosjekter er tverrfaglige slik at man stadig blir presentert for nye problemstillinger. Dersom man er glad i ansvar, er det også mulighet for å ta en større ansvarsrolle i våre prosjekter, også relativt kort tid etter at man har startet. Jeg opplever at mange av kollegene våre er veldig motiverte for å ta ansvar, og for å lære, lytte og levere,» sier Ida, og understreker at med rett innstilling er mulighetene for læring og utvikling mange.

Som en del av en internasjonal miljøavdeling

Med lokal forankring i Norge og et sterkt norsk fellesskap, fremhever Ida også de mange fordelene ved å ha samarbeidsvillige og dyktige skandinaviske kolleger og miljøentusiaster spredt i Danmark og Sverige. Dette er en fordel når vi nesten de daglig må trekke på faglig ekspertise fra kompetente kolleger, og totalt er det 400 ansatte som jobber med miljø i NIRAS.

«Hos NIRAS har vi en kultur basert på musketerprinsippet, noe som betyr at vi alltid ønsker å hjelpe hverandre, og vi samarbeider på tvers av både fagromdåer og landegrenser for å finne de beste løsningene,» forteller Ida.

«Hvert andre år samles alle NIRAS’ miljøkolleger til et internt miljøseminar, og det er noe vi alltid gleder oss stort til. På disse samlingene er det presentasjoner av høy faglig kvalitet, men også det sosiale spiller en vesentlig rolle i løpet av disse to dagene. Vi blir kjent med kolleger vi kanskje ikke har snakket med tidligere, og på disse samlingene kjenner vi virkelig på at vi er en del av en større internasjonal virksomhet,» avslutter Ida.

Vil du vite mere?

Ida Johansen

Ida Johansen

Head of Department

Oslo, Norway

+4793204733

Se også