Amalie stortrives med feltarbeidet og geotekniske undersøkelser

Amalie Skibeli Herrem jobber ved NIRAS sitt kontor i Stavanger og har ansvar for store Bane NOR-prosjekter, som omfatter jernbane og tilhørende infrastruktur. Hendes rolle innebærer omfattende undersøkelser og analyser for å sikre at byggeprosjektene er trygge og bærekraftige.
«Jeg vurderer områdestabilitet og risikoen for potensielle skred i prosjektområdene. I starten av hvert prosjekt planlegger jeg supplerende grunnundersøkelser, bestemmer plassering av borepunkter og hvilke undersøkelser som skal utføres. Som geotekniker utarbeider jeg geotekniske vurderingsrapporter og områdestabilitetsrapporter. I tillegg har jeg fått erfaring med prosjektledelse, spesielt som dokumentstyrer, hvor jeg har ansvar for alle dokumenter som skal leveres til BaneNOR,» forteller Amalie.
Et av de mest spennende og utfordrende prosjektene Amalie har jobbet på var tre store jernbaneprosjekter på Dale, Veme og Sandermosen. Hun hadde 100% ansvar for den geotekniske delen fra start til slutt, hvor det selvfølgelig ble utført intern kvalitetssikring, samt sparring med faggruppen. Prosjektene inkluderte planlegging av nye kryssingsspor, konstruksjoner og veier.
«Jeg deltok på befaringer, planla og utførte grunnundersøkelser, og gjorde vurderinger av områdestabilitet, skråningsstabilitet, bæreevne og setninger. Prosjektene var spesielt utfordrende på grunn av de varierte grunnforhold i områdene. I tillegg skulle prosjektene BREEAM-sertifiseres, noe som krevde ekstra fokus på bærekraftige løsninger. Dette gjorde at jeg måtte tenke kreativt og helhetlig for å sikre at prosjektene ble så miljøvennlige som mulig.»
Å arbeide på store infrastrukturprosjekter gir Amalie en dyp følelse av mening og stolthet. Disse prosjektene er ikke bare tekniske utfordrende, men også viktige bidrag til samfunnets utvikling og velferd.
«Å vite at mitt arbeid bidrar til å forbedre transportnettverket, øke sikkerheten og fremme bærekraft i Norge, gir meg en sterk motivasjon. Det er givende å se de konkrete resultatene av arbeidet mitt og vite at det har en positiv innvirkning på både lokalsamfunn og nasjonalt nivå,» forteller Amalie.
Hun håper også at arbeidet hennes i fremtiden vil bygge et mer bærekraftig samfunn og bidra til den grønne omstillingen i næringen.»
I høsten 2024 tok Amalie kurset “Introduksjon til geoteknikk” ved NTNU, hvor hun lærte mye om grunnleggende prinsipper innen geoteknikk.
«Jeg valgte å ta dette kurset gjennom NIRAS, da jeg opprinnelig har en bachelor som Geolog og master som Sedimentolog. Jeg lærte om spenningsforhold i jorden, lastspredning under fundament, stivhet i jord, setninger under fundament og fyllinger, fasthet av jordmaterialer, grunnvannstrøm, stabilitet av skråninger, bæreevne av direktefundamenterte konstruksjoner, og mer. Denne kunnskapen har gitt meg en dypere forståelse av de grunnleggende prinsippene, som er avgjørende for å kunne tolke resultater fra avanserte programmer vi bruker i arbeidslivet.»
«Å vite at mitt arbeid bidrar til å forbedre transportnettverket, øke sikkerheten og fremme bærekraft i Norge, gir meg en sterk motivasjon. Det er givende å se de konkrete resultatene av arbeidet mitt og vite at det har en positiv innvirkning på både lokalsamfunn og nasjonalt nivå.»
Amalie Skibeli Herrem
«Å tilegne meg ny kunnskap og ferdigheter er ikke bare en nødvendighet, men også en drivkraft som motiverer meg hver dag. Jeg søker alltid etter nye måter å forbedre meg selv og mine arbeidsmetoder på, noe som gjør at jeg kan bidra enda mer effektivt til prosjektene jeg jobber med.»
Amalie Skibeli Herrem
For Amalie er feltarbeid det mest spennende ved å arbeide innenfor geoteknikk, hvor hun får undersøke ulike geologiske forhold.
«Jeg vurderer blant annet om det finnes berg i dagen, terrengforhold som kan påvirke skredutbredelse, tegn på overkonsolidering, pågående erosjon i elver og bekker, topografi som kan medføre poreovertrykk, tilstedeværelse av brønner eller oppkommer, tidligere inngrep som kan påvirke stabiliteten, og muligheter for adkomst for borerigg. Denne variasjonen gjør jobben både utfordrende og givende.»
Utvikling er nemlig essensielt for Amalie, både på et personlig og faglig nivå. Hun trives best når hun har varierte oppgaver som utfordrer henne og gir mulighet for kontinuerlig læring og som gir rom for kreativitet og innovasjon.
«Å tilegne meg ny kunnskap og ferdigheter er ikke bare en nødvendighet, men også en drivkraft som motiverer meg hver dag. Jeg søker alltid etter nye måter å forbedre meg selv og mine arbeidsmetoder på, noe som gjør at jeg kan bidra enda mer effektivt til prosjektene jeg jobber med,» sier Amalie.
Graduateprogram var kick-start på karrieren
Siden Amalie startet i NIRAS i 2022 har hun lært mye nytt på kort tid, noe som var både utfordrende og spennende. Amalie startet på NIRAS sitt toårige graduateprogram, hvor fagfolk fra Norge og Sverige reiser til Danmark for å styrke karrieren. Da var Amalie nyutdannet med en Master i geologi fra Universitetet i Oslo.
Som en heldig del av totalt fem utvalgte reiste Amalie til Danmark, og det var ekstra spennende og lærerikt å dra ut på tilsyn og hverdagen kom raskt i gang med et mangfold av utfordringer og spennende prosjekter.
«Det morsomste så langt har vært å få lov til å arbeide ute i felten. Her har jeg nemlig lært hvordan man utfører undersøkelser i Danmark og hvilke metoder som brukes for å undersøke grunnforholdene. De danske grunnforholdene er geologisk svært forskjellig fra de norske,» sier Amalie entusiastisk.
Å være i Danmark på NIRAS sitt kontor i Aarhus sammen med hennes fagleder var en uvurderlig start på karrieren. Amalie forteller:
«Etter å ha flyttet til Oslo, fortsatte jeg å lære og fikk gradvis mer ansvar for egne prosjekter. Jeg begynte med ansvar for deler av analysene og rapportskrivingen, men nå har jeg fullt ansvar for mine egne prosjekter. Jeg får fortsatt god støtte og veiledning fra mine kollegaer, som alltid er villige til å dele sin kunnskap,»
Ifølge Amalies kollega Jakob Bitsch Jensen er Amalie nå «et viktig bindeledd mellom dansk og norsk fagkompetanse, som i fremtiden vil skape en bedre sammenheng mellom de geotekniske avdelingene i Oslo, Stavanger og Aarhus.»
Selv håper hun også å kunne bruke sine danske kolleger til å skape gode relasjoner på tvers av landegrensene.