3D skal sikre Arkivenes Hus

Beton Roer Pipes Arkivenes Hus

Norsk byggeindustri er tidlig ut med bruk av 3D-modellering og virtuelle samarbeidsformer. NIRAS skal tegne installasjoner i 3D til Arkivenes hus i Stavanger.

7. september, 2015

Et nytt hus for alle arkiver

NIRAS er i gang med byggingen av Arkivenes hus i Stavanger.

NIRAS’ oppgave er å tegne VVS-delen i 3D. Utfordringen er å få inn installasjonene på så liten plass som mulig. Dette dreier seg om et arkiv med historisk materiale, og det er også noe å bryne seg på.

«Det er svært høye krav til sikkerhet. Vannskader kan rett og slett ikke forekomme,» sier BIM-designer hos NIRAS, Hans Erik Ejsing til fagbladet Teknikeren.

Færre feil med 3D

I et så komplekst prosjekt mener Hans Erik Ejsing at det er en stor fordel å jobbe i 3D. Det gir et fullstendig overblikk.

«Vår norske naboer har kommet litt lenger enn oss dansker når det gjelder 3D-modellering. Ikke minst fordi Byggforsk, som tilsvarer Statens Byggeforskningsinstitut i Danmark, og norske myndigheter har pushet kraftig på.

NIRAS lar seg også inspirere av andre norske erfaringer – nemlig hvordan involverte ingeniører, arkitekter og øvrige fagfolk samarbeider.

Modeller og kommentarer på smartboard

Prosjektteamet jobber i et Virtual Design and Construction-program (VDC), hvor alle modeller og kommentarer kan ses på et smartboard, og deretter blir lagret i en egen fil. Senere kan hver enkelt jobbe videre med filen i sitt eget modelleringsprogram.

«Når alle sitter sammen og jobber med den samme tegningen på hver sin skjerm, sparer vi veldig mye tid. Dette er noe vi garantert kommer til å se mer av i Danmark i årene som kommer,» tror Hans Erik Ejsing.

NIRAS-spesialisten mener han lærer mye av det norske prosjektet.

«Ny kunnskap om samarbeidsformer og 3D-ens fantastiske verden gir meg helt klart konkurransefordeler som rådgiver. Med 3D er det lettere å unngå feil, og virtuelle samarbeidsformer er fremtiden,» sier Hans Erik Ejsing.

Statsarkivet i Stavanger

I juni 2017 flytter statsarkivet i Stavanger inn i Arkivenes hus på universitetsområdet på Ullandhaug i Stavanger.

Byggeprosjektet er komplekst og fokuserer mye på miljø. For å sikre optimale oppbevaringsvilkår, skal det bl.a. konstrueres magasiner med spesielle krav til beskyttelse mot fukt og brann, ordentlig ventilasjon og stabile klimasoner i tre etasjer under jorda.

Arkivenes hus skal samle disse tre store arkivene:

  • Statsarkivet i Stavanger
  • Stavanger byarkiv
  • Interkommunalt arkiv Rogaland

Det er iPark som bygger huset, og arkivene skal deretter inngå nye leieforhold med dem. Målet er at bygget på 10.000 m2 også skal ivareta arkivenes digitale satsning.

Les også